fredag 14 augusti 2009

Confessions of the other mother - fortsättning

Nu är jag igång med antologin igen, den har legat på nattduksbordet ett tag, men nu hänger den med till och från jobbet. Å vad jag vill såga denna bok! Men det vet vi redan. Igår läste jag ett avsnitt som visserligen var beklämmande, men ändå bra för att det tog upp några svårigheter på ett rakt sätt, som just svårigheter. Avsnittet är skrivet av Heather DeRosier och hon kände sig utanför när det gällde amning. Det är ju förståeligt och något jag tror att man måste anstänga sig för att överbrygga. Den ammande mamman får anstränga sig för att släppa in och den som inte ammar får anstänga sig för att ta plats. Utan att ha erfareneht så tror jag att man kan styra barnets anknytning till båda föräldrarna.

Heather och hennes fru diskuterade vad de skulle kalla sig, eller vem av dem som skulle kallas mamma. Det är sånt här jag inte förstår. Varför göra det så svårt för sig? Gissa vem som vann den titeln? Biomamman såklart. Heather skriver att hon inte känner sig helt ok med att bli tilldelad titeln mama.

Hos oss ska vi båda vara mamma, inga förnamn, inga påhitt, bara mamma. För det är det vi båda är (blir). Sen om barnet väljer att säga något annat så är det en sak, men det är mamma vi kommer lära det.

Nästa avsnitt, av Faith Soloway (redaktörens fru btw), handlar om amning. Inte så konstigt, eftersom dottern på två år och åtta månader fortfarande ammas. Faith känner sig väldigt utanför när det gäller detta. Och har så gjort sedan dottern föddes. Jag vet inte ens var jag ska börja här.

Till och börja med kommer jag aldrig förstå varför man ammar ett barn över två år i i-världen. Varför man gör det när ens partner känner sig utanför är över mitt förstånd. Till saken ska sägas att vi har det väl förspänt här i Sverige med föräldraledighet, som är väldgit generös och kan tas ut av båda föräldrarna. Men i det här fallet har de uppenbarligen valt att låta ena mamman var hemma, rätt länge. Och vem av dem är det tror ni? Just det, biomamman.

För oss är det otroligt viktigt att vi båda ska vara hemma heltid själva med barnet en längre period, med sikte på att dela exakt 50-50.

Alltså det blir inte bättre än man gör det, tror jag till viss del. Vi har en tydlig bild av hur vill vill att det ska vara, det vill säga att vi båda ska knyta an starkt till barnet från första början och vice versa. Vad det kommer innebära att ha blivit mamma till en nyfödd vet ingen av oss, men vi vet att detta är enormt viktigt för oss båda.Så jag är glad att jag läst den här boken och konfronterats med enormt själviska inställningar hos biomammor som jag från den här sidan moderskapet inte kan förstå alls. Och vad detta gör med dessa par relationer kan man undra. De två ansnitt som jag skriver om här avslutas med att de två icke-biomammorna kommit fram till att de själva också vill försöka bli gravida. Det tror jag är helt nödvändigt för att återställa balansen i dessa familjer och jag kan bara hoppas att de lyckas. Både med att bli gravida och med balansen. Tror det senare kan bli den stora utmaningen.

4 kommentarer:

FC sa...

Jag fick faktiskt överhöra den där konversationen som alla invänder med inför att kalla båda mammorna mamma, alltså när fel mamma svarar. Det var på tåget häromdagen. Hör en flicka i tre-årsåldern säga åt mamma att titta på något. Mamman svarar att det är fint och får svaret "Inte du, den andra mamman också!" Jag skrattar faktiskt lite där jag sitter några rader bort. Och egentligen, hur svårt kan det bli? Jag menar, förvirrat kanske om ni varit 15 mammor - men ni är två. Och då behöver det bara specificerat att det gällde den andra just nu. Vi klarar ju att skilja på Annorna i samma klass etc.

GullgossensMamma sa...

En kompis till mig (som jobbar som TV-kamera frilans och därför är hemma mååååånga timmar iveckan men också jobbar en del konstiga tider) bestämde snabbt när hans fru fick deras son att han skulle byta ALLA blöjor. (iallafall när han var hemma) Så för att vara säker på att ha en egen naturlig närhet flera gånger om dagen, för att inte hamna i "titta-på-offer-situation", så mutade han in ett lika viktigt område...

Ni kommer nog att klara detta bättre - för ni funderar redan innan - men jag beundrar honom för att ha tagit tag i sin känsla av utanförskap redan från början när han märkte mamma-barn-närheten...

KRAM OCH GRATTIS TILL ALLA STORA SAKER SOM HÄNT ER NYLIGEN!!!!
KRAM!!!!

Mumflan sa...

Hujedamej, jag har funderat på att läsa just den boken då vi försöker bli gravida, min sambo och jag. Men jag tror att jag avstår, har hört så mycket om den att jag inser att jag förmodligen skulle kasta den i väggen i ren frustration ganska omgående...jag ska själv bli "the other mother" och det är klart man funderar över vissa saker men jag är helt övertygad om att allt faller på plats med tiden.

fru Svensson sa...

Tack GG-mamma!

Mumflan, tycker absolut att boken är bra att läsa, men båda bör läsa den. Det är bra att veta om att den beskriver en verkligehet som ligger decennier efter Sveriges och att det är ett bra diskussionsunderlag för hur man vill ha det själv. Eller hur man inte vill ha det.

/"Bio"